Vitamín C může zabránit vzniku krevních sraženin

Vitamín C může zabránit vzniku krevních sraženin

Studie ukazují, že vitamín C by mohl předcházet poškození kardiovaskulárního systému.

Je všeobecně známo, že častá konzumace tučného jídla neprospívá zdraví. Mastné kyseliny, cholesterol a jiné nežádoucí látky se mohou v průběhu let nahromadit v cévách a způsobit tak kardiovaskulární onemocnění.

Některé jistě překvapí, že vitamín C by mohl hrát důležitou roli v boji proti těmto chorobám, a hlavně v jejich prevenci. Výzkumy zároveň naznačují, že vitamín C může udržovat a podporovat růst důležitých buněk v cévách.

Vitamín C ve specializovaných buňkách

Na vnitřní straně tělních cév se nachází vrstva specializovaných buněk – „endotelové buňky“. Pro lidské tělo jsou důležité a mají hned několik funkcí. Vedle roztahování a stahování krevních cév zajištují buňky také transport živin z krve do orgánů a ovlivňují srážení krve (koagulace).

Pokud jsou endotelové buňky poškozeny, může docházet ke srážení krve a následně k vytvoření krevní sraženiny. Problematičtější je i zásobování orgánů krví, což může mít za následek zánětlivé stavy.

Ukázalo se, že vitamín C ovlivňuje schopnost endotelových buněk zachovat si svou funkčnost. Pokud dojde k poškození endotelových buněk, vitamín C může podpořit tvorbu buněk nových.

Vitamín C ve svalech

Nejsou to však pouze cévy, které mají prospěch z vitamínu C. Na endotelové buňky cév navazují buňky hladkého svalstva, které mají schopnost se přeprogramovat a opravit poškozené cévy. K přeprogramování buněk napomáhá právě vitamín C. Když dojde k poškození cév, svalové buňky se přemístí k místu poškození a vyloučí protein, který je schopen poškozené cévy opravit. Jedná se mimo jiné o protein kolagen, který je hojně využívám v kosmetice. Napomáhá také k hojení ran. Tyto proteiny jsou obzvláště důležité u kardiovaskulárních nemocí, jelikož zabraňují vzniku krevních sraženin. Je proto velmi důležité udržovat dostatek vitamínu C v těle.

Zdroje vitamínu C

Denní doporučená dávka vitamínu C u dospělého člověka je okolo 75 mg. Toto množství je obsaženo například v půlce sladké papriky nebo v jednom kiwi. Nejvýznamnějším zdrojem vitamínu C je ovoce a zelenina, zejména pak šípky, sladká paprika, černý rybíz, brokolice a kiwi. Také brambory jsou významným zdrojem vitamínu C. Zajistit tedy tělu dostatečný příjem vitamínu není vůbec obtížné. Vzhledem k tomu, že je vitamín C rozpustný ve vodě, nemusíme se bát předávkování. Nadbytek vitamínu tělo vyloučí spolu s močí.

Možná více důležitý, než si dokážeme představit

Vitamín C toho má v těle na starost víc, než jste si možná mysleli. Je například aktivní součástí krevních cév, kde zajišťuje jejich optimální fungování. Nicméně nejcennější vlastnost vitamínu C je jeho schopnost léčit a předcházet poškození cév. Proto se odborníci z Kodaňské university (University of Copenhagen) budou v příštích třech letech věnovat studii o úloze vitamínu C ve svalových buňkách.

Zdroje

1. https://videnskab.dk/krop-sundhed/holder-c-vitamin-dine-blodkar-sunde
2. https://www.netdoktor.dk/vitaminer/vitaminc.htmhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23642093
3. https://samvirke.dk/artikler/hit-med-c-vitaminerne-5-af-de-bedste-kilder-t…
4. http://madpyramiden.dk/brug-madpyramiden/vitaminer-og-mineraler/c-vitamin

Novinky o zdraví

Všechny novinky o zdraví
Počkejte!
Registrace zabere jen 2 minuty.
Chcete se stát součástí výzkumného projektu?
Zdarma a bez závazků · více než 30.000 členů
Ano, zaregistrujte mě!
Možná později
Panel Zdraví

Staňte se součástí Panelu zdraví

Cílem Panelu zdraví je zlepšit zdraví populace prostřednictvím studií. K tomu však potřebujeme Vaši pomoc. Můžete pomoci tím, že se zaregistrujete do Panelu zdraví a stanete se účastníkem jednoho, nebo více z naších klinických studií. Budeme Vás kontaktovat pouze tehdy, pokud se Váš zdravotní profil bude shodovat s právě probíhající klinickou studií. Všechny klinické studie jsou předem schváleny Výborem pro výzkum etiky (Research Ethichs Committee).

Vytvořte si zdravotní profil