Je všeobecně známo, že častá konzumace tučného jídla neprospívá zdraví. Mastné kyseliny, cholesterol a jiné nežádoucí látky se mohou v průběhu let nahromadit v cévách a způsobit tak kardiovaskulární onemocnění.
Některé jistě překvapí, že vitamín C by mohl hrát důležitou roli v boji proti těmto chorobám, a hlavně v jejich prevenci. Výzkumy zároveň naznačují, že vitamín C může udržovat a podporovat růst důležitých buněk v cévách.
Vitamín C ve specializovaných buňkách
Na vnitřní straně tělních cév se nachází vrstva specializovaných buněk – „endotelové buňky“. Pro lidské tělo jsou důležité a mají hned několik funkcí. Vedle roztahování a stahování krevních cév zajištují buňky také transport živin z krve do orgánů a ovlivňují srážení krve (koagulace).
Pokud jsou endotelové buňky poškozeny, může docházet ke srážení krve a následně k vytvoření krevní sraženiny. Problematičtější je i zásobování orgánů krví, což může mít za následek zánětlivé stavy.
Ukázalo se, že vitamín C ovlivňuje schopnost endotelových buněk zachovat si svou funkčnost. Pokud dojde k poškození endotelových buněk, vitamín C může podpořit tvorbu buněk nových.
Vitamín C ve svalech
Nejsou to však pouze cévy, které mají prospěch z vitamínu C. Na endotelové buňky cév navazují buňky hladkého svalstva, které mají schopnost se přeprogramovat a opravit poškozené cévy. K přeprogramování buněk napomáhá právě vitamín C. Když dojde k poškození cév, svalové buňky se přemístí k místu poškození a vyloučí protein, který je schopen poškozené cévy opravit. Jedná se mimo jiné o protein kolagen, který je hojně využívám v kosmetice. Napomáhá také k hojení ran. Tyto proteiny jsou obzvláště důležité u kardiovaskulárních nemocí, jelikož zabraňují vzniku krevních sraženin. Je proto velmi důležité udržovat dostatek vitamínu C v těle.
Zdroje vitamínu C
Denní doporučená dávka vitamínu C u dospělého člověka je okolo 75 mg. Toto množství je obsaženo například v půlce sladké papriky nebo v jednom kiwi. Nejvýznamnějším zdrojem vitamínu C je ovoce a zelenina, zejména pak šípky, sladká paprika, černý rybíz, brokolice a kiwi. Také brambory jsou významným zdrojem vitamínu C. Zajistit tedy tělu dostatečný příjem vitamínu není vůbec obtížné. Vzhledem k tomu, že je vitamín C rozpustný ve vodě, nemusíme se bát předávkování. Nadbytek vitamínu tělo vyloučí spolu s močí.
Možná více důležitý, než si dokážeme představit
Vitamín C toho má v těle na starost víc, než jste si možná mysleli. Je například aktivní součástí krevních cév, kde zajišťuje jejich optimální fungování. Nicméně nejcennější vlastnost vitamínu C je jeho schopnost léčit a předcházet poškození cév. Proto se odborníci z Kodaňské university (University of Copenhagen) budou v příštích třech letech věnovat studii o úloze vitamínu C ve svalových buňkách.